Integraal Leiderschap

Module Business Fundamentals

In 8 weken leren denken als een business leider

Over deze module

Hoe verdient je bedrijf momenteel zijn geld? Weet je wat je klant wilt? Wat zijn je belangrijkste ‘assets’? En hoe zorg je er voor dat je als bedrijf ook in de toekomst winstgevend blijft? Welke uitdagingen en kansen doen zich er voor op de markt? Hoe is innovatie nu geregeld in je bedrijf? Zijn het toevalstreffers of ligt er een structuur onder? Zijn er partnerships die je concurrentiepositie versterken? Hoe staat het bedrijf er financieel gezien voor? Hoe kom je aan relevante (markt)informatie en hoe structureer je deze om tot inzichten te komen? En welke strategische aanbevelingen zou je kunnen doen? 

Deze 8-weekse module daagt je uit om (meer) strategisch te denken en met brede, toekomstgerichte blik zowel binnen als buiten je bedrijf te kijken. Dit bereid je maximaal voor op het nu én op de toekomst. Je gaat aan de slag met opdrachten voor je eigen organisatie. Waar nodig ga je ook het gesprek aan met (senior) management om input voor opdrachten te krijgen. Na het volgen van deze module ben je geroeid als sparringpartner voor senior management en directie. Je bent nog beter in staat bent om de bedrijfsstrategie te vertalen naar afdelingsdoelstellingen, wat automatisch bijdraagt aan de verdere groei van het bedrijf én jezelf. 

Deze module wordt digitaal aangeboden, waarbij er diverse momenten in de training gepland zijn om je opdrachten online te bespreken. Heb je behoefte aan meer contact en begeleiding, dan is er een VIP variant met coaching on the job beschikbaar.

Wil je studeren in je eigen tempo en heb je geen behoefte aan begeleiding gedurende de cursus, kies (alleen) dan voor de zelfstudie variant. Voor een optimaal leereffect, raden we je aan in dat geval zeker aan om mensen om je heen te zoeken, waarmee je de uitkomsten van de opdrachten (kritisch) kunt bespreken.

Zo zit er altijd een smaak voor je bij.

Heb je een vraag over deze module?

Onderwerpen die aan bod komen

1. Marktonderzoek

“Hoe kom je aan relevante informatie?”

Om als onderneming relevant te blijven op zowel korte- als lange termijn, is het belangrijk om te weten wat er zich buiten je onderneming afspeelt. Dit is onderdeel van een marktonderzoek. 

Deze module staat stil bij de verschillende bronnen die geraadpleegd kunnen worden bij het doen van marktonderzoek, en geeft je daarmee handvatten om de gevonden informatie op een gestructureerde manier in beeld te krijgen. 

De informatie die je beeld krijgt, helpt om de (strategische) uitdagingen in beeld te krijgen en waar nodig keuzes te maken.

2. Business Modellen

“Een business model beschrijft hoe een organisatie waarde creëert, levert en weet te bemachtigen” 

De manier waarop een bedrijf haar geld verdient, noemen we wordt ook we verdienmodel of het business model genoemd. Het businessmodel beschrijft kort en krachtig hoe een organisatie waarde voor haar klanten creëert, levert en behoudt. Anders gesteld: hoe een bedrijf zijn activiteiten heeft georganiseerd en klanten van dienst is. 

In deze module staan we stil bij de onderdelen van een business model en het herkennen van de afzonderlijke onderdelen, de analyse van een product portfolio (waar verdien je geld mee, waar minder/niet), de waarde propositie en herkennen en omgaan met strategische uitdagingen.

3. Innovatie

“Innovatie is niet langer een keuze”

Wanneer dien je als bedrijf te innoveren en hoe herken je signalen hiertoe? Wat is een productlevenscyclus? Welke types innovaties zijn er? En hoe organiseer je innovatie in je bedrijf? Allemaal vragen die in de kern bijdragen aan het antwoord op de vraag: hoe blijf ik relevant in een steeds sneller veranderende omgeving. 

Veel mensen denken bij innovatie aan technische innovatie. Na deze module zul je veel andere methodes kennen die tot innovatie kunnen leiden. Samenvattend: de theorie en modellen in deze module bieden je kennis en handvatten om te zorgen dat je als bedrijf zowel op korte als lange termijn relevant blijft.

4. Finance for non-financials

Financiën zonder strategie zijn slechts cijfers, en strategie zonder financiën is slechts dromen”

Dit onderdeel behandelt de begripsvorming rondom finance en leert essentiële vaardigheden aan, waaronder het lezen van jaarstukken, budgetteren en het berekenen van return on investment. Een praktische kennis van financiën en boekhouding is een onmisbaar onderdeel van de tools van elke manager. 

Goed ontwikkelde financiële vaardigheden helpen je te begrijpen hoe acties van invloed kunnen zijn op een organisatie en ze helpen je tevens in het zorgvuldig afwegen van bedrijfsbrede financiële beslissingen.

Leg het hele fundament

Deze module is een deel van onze volledige leiderschapstraining wil je op alle aspecten de zekerheid kunnen bieden binnen je organisatie? Ga dan voor het volledige traject en ontdek wat jij eruit kunt halen.

Of heb je liever een voorproefje?

We begrijpen dat je niet altijd gelijk een keuze kunt maken, en je bijvoorbeeld graag eerst een voorproefje wilt nemen.
Klik op de knop, vul je e-mailadres is en we nemen contact met je op om gratis toegang tot een van de lesmodules te regelen voor je.

Ontvang een gratis voorproefje

Stuur een mail naar info@integraal-leiderschap.nl met je naam en telefoonnummer en dan neem ik contract met je op voor het gratis voorproefje van onze training